Alla inlägg den 26 februari 2010

Av Cameron - 26 februari 2010 16:30

Tjenare


Nu har jag varit turist* lite här på Island och åkt på en guidad busstur och kollat på Gullfoss, Islands största vattenfall och ett geotermiskt område med en gejser och världens äldsta parlament. Tur som kallas ”Golden Circle” är en heldags tur och vi satt mest på en buss, men det var kanske inte den bästa årstiden och göra den. För det var ordentligt kallt och vara utomhus. De var förmodligen bara 3 eller 4 minus grader men med vinden inräknat tippar jag på närmare 10 till 12 minus. Så att stå med fingret på avtryckaren på kameran och vänta på att gejsern skulle explodera och skicka upp sitt vattnet högt upp i luften var INTE en behaglig procedur. Så jag hoppas ni gillar bilderna, för jäklar vad jag frös för att få dom.

Sen hoppade vi på bussen som dom turisterna vi var och åkte vidare till thingvalir (stavas med en isländsk bokstav i början) som är världens äldsta parlament hade sina sammanträden för cirka 1000 år sedan. Det fanns inte mycket och se för det ligger mitt i ingenstans men det ligger nästan rakt ovan på sprickan mellan den Europeiska kontinentalplattan och den Amerikanska, det var rätt fräckt att man faktiskt kunde så så tydlit var kontineterna möts. Tyvärr stannade inte bussen vi sprickan så vi kunde gå ut och ta kort men den stannade så vi kunde ta kort genom fönstret.

Sen bar det av mot Reykjavik igen, och efter lite mer än en timme va vi framme i stan och bestämde oss för att gå och äta på en vegetariskrestaurang som Amanda hade hittat, dom hade god mat men inte så bra servis. Servitören kom och nästan ryckte undan tallrikarna så fort dom var tomma, inte så värst trevligt…

Resten av kvällen spenderade vi på hostelet med och lägga in kort på Amandas dator, ringa och önska Martin lycka till i helgen när han ska springa inomhus SM i Stockholm och dricka en varm choklad och äta en muffins :)

Så efter en låååånnnggg sovmorgon åt vi frukost och checkade ut och begav och till busstationen för och åka ut till kringlan och försöka fixa så vi kan ringa lite billigare till varandra. För som det e nu kostar det ganska mycket med mobilsamtalen, men det företaget vi hade gick det inte och få om man inte hade ett isländskt betalkort det gick inte med våra visakort… så vi gick till nästa och frågade. Dom hade nästan ett identiskt erbjudande och man behövde inte ha ett isländskt betalkort, så nu håller vi på och ringa upp dom sista pengarna på dom ”gamla” simkorten innan vi byter och kan börja ringa gratis:). När det var fixat funderade vi på och fika, men det slutade med att vi åt lunch istället och jag provade Islands svar på McDonald’s. Som fram till för ett par år sedan också hette McDonalds, dom var väldigt lika men burgarna hette inte samma sak. Amanda hittade ett sushi ställe så hon fick sin sushi och jag fick min hamburgare:) kunde inte bli bättre. Sen åkte vi in till stan och tog fikan vi hade funderat på innan och när den var avklarad va jag tvungen och gå till bussterminalen och åka mot Hvolsvöllur (uttalas Kvålsvötlur, fråga mig inte varför det bara e så). Och trots snöovädret gick bussarna som dom skulle men med lite förseningar. Väl framme på Búland (farmen heter så) snöade det inte alls och det såg inte ut som att det hade gjort det på hela dagen, vilket var fallet. Det snöade över hela Island förutom några kvadrat kilometer på sydkusten, mycket skumt. Men under natten började det snöa även här och nu har det kommit nästan 30 centimeter, så om det får för sig att det ska börja blåsa nu kommer det ställa till det ordentligt för allt och alla här på slättlandet på sydkusten. Och det ska kanske sägas att det blåste oftare än inte här, mycket oftare än inte... så det ska bli spännande och se vad som händer dom närmaste dagarna med vädret. Trots vädret har det varit business as usual idag, korna slutar trots allt inte äta hö och göra mjölk bara för att det snöar.


Med lite tur får jag vara "turist" igen om ungefär en vecka, för om Amanda får ledigt som hon vill ska vi åka på val safari nästa helg. För det e en av grejerna båda två verkligen vill göra innan vi åkte hem till Sverige, har man lite tur kan man få se både knölvalar och späckhuggare. Det enda som är lite dåligt då är att vi inte har någon riktigt bra kamera… men vi får väl se om det bli så, än så länge är inget spikat.


De va allt för idag:)

Ha de gött allihopa/Marcus


*Egentligen ser jag mig inte som en turist. Sånna åker på en eller två veckor resa till ett land och tittar på se värdheter på olika attraktioner avsedda just för turister, dom kommer sällan tillräckligt "nära" innevånarna i landet för att få en bra bild av kulturen och hur det är att bo där. Jag är inte här på en veckas sightseeing för och ta kort och sova i hotelsängar... jag vill se hur folk faktiskt har det och få lite mer insikt i hur det är att "vara en Isläning" Men ibland måste man beblanda sig med vanliga turister för att se vissa saker.

Jag och Amanda framför Gullfoss fallet


Gullfoss, halft igen fruset men ganska storslaget ändå.






Här kan man se vart dom två kontinentalplattorna möts (trots att dom är på väg bort från varanda)


                     

På den lilla gräs plätten nere till vänster är platsen där "Alltinget" hade sina sammanträden varje sommar för ca 1000år sedan.

Ovido - Quiz & Flashcards